Merengue

merengue corazon latino romania

Merengue este dansul national al Republicii Dominicane, si de asemenea printr-o arecare extindere al statului Haiti, vecinul cu care împarte insula cu acelasi nume.

Exista doua versiuni populare ale originilor dansului national dominican, Merengue. Una dintre legende arata ca dansul provine de la sclavii de culoare care erau înlantuiti impreuna, si care, din aceasta cauza erau fortati sa-si târasca unul dintre picioare în timp ce taiau trestia de zahar pe plantatii în ritmul tobelor.

A doua legenda arata ca un mare erou a fost ranit în picior în timpul uneia dintre multele revolutii din Republica Dominicana. O adunare de conlocuitori ai acestuia l-au întâmpinat la venirea acasa cu o celebrare a victoriei si, din simpatie, fiecare, dansând, s-a simtit obligat sa schiopateze si sa târasca un picior.

Merengue a existat înca din anii timpurii ai Republicii Dominicane ( în Haiti, un dans similar este denumit Meringue). Este posibil ca dansul sa-si fi luat numele de la prajitura facuta din zahar si albus de ou, din cauza caracterului usor si spumos al dansului, sau din cauza ritmului sau scurt si precis.

Pe la mijlocul secolului al nouasprezecelea, Merengue era foarte popular în Republica Dominicana. Nu numai ca era folosit la orice ocazie dansanta în Republica, dar este foarte popular în întregul arhipelag Caraibeean si sud american, si este unul din dansurile Latino Americane standard.

Exista multa varietate în muzica Merengue. Tempo-urile variaza foarte mult si dominicanilor le place o rapida impulsionare a pasului spre ultima parte a dansului. Dansul Merengue de sala de dans este mai lent si are o miscare a soldului modificata.

Merengue a fost introdus în Statele Unite ale Americii în zona New York – ului. Totusi, el nu a devenit bine cunoscut decât câtiva ani mai târziu.

Ideal de potrivit pentru spatiile înguste, aglomerate din cluburi, este un dans usor de învatat si esentialmente un dans distractiv.

În concordanta cu ceea ce spun dominicanii însasi, la un program TV “Santo Domingo Invita”, despre originea dansului Merengue, acesta este o combinatie a doua dansuri, a celui african si a Menuetului francez de la sfârsitul anilor 1700 – începutul anilor 1800. Sclavii de culoare vedeau dansurile din salile de bal ale marilor case ale stapânilor si atunci când îsi tineu sarbatorile lor începeau sa mimeze dansul stapânilor. Dar dansurile europene nu erau distractive, erau foarte plicticoase si statice pentru ei, asa ca, în timp, sclavii au adaugat o nota de compozitie de început speciala ( furnizata de ritmul tobelor), aceasta fiind un salt zvelt.

Merengue original nu era dansat de cupluri individuale, ci era un dans în cerc, fiecare barbat si femeie privindu-se în fata si tinându-se de mâna la lungimea bratelor. Ei nu îsi apropiau corpurile si miscarile originale ale acestui dans erau doar scuturarea umerilor si miscarea rapida a picioarelor. Nu exista miscare evidenta soldurilor cum este astazi deoarece dansurile native africane nu îsi misca soldurile. De fapt, dansurile africane, la fel ca si alte dansuri indigene din lume, constau în pasi complicati si miscari ale bratelor. Dansurile tribale nu au o scuturare “primitiva” de natura sexuala a soldurilor, aceasta fiind facuta doar în cadrul filmelor hollywoodiene.