Salsa L.A.

salsa corazon latino romaniaSalsa nu este usor de definit.
Cine a inventat salsa? Cubanezii, portoricanii?
Salsa este o sinteza a mai multor dansuri Latino si Afro-Caraibiene. Fiecare a jucat un rol important în evolutia sa.

Salsa este similar cu Mambo în aceea ca ambele au un model principal de sase pasi dansati pe o muzica în opt timpi. Cele doua dansuri împart multe miscari asemanatoare. În Salsa, întoarcerile au devenit o trasatura importanta, astfel încât imaginea si feeling-ul generale sunt destul de diferite fata de cele din Mambo. Mambo are în general miscari înainte si înapoi, în timp ce Salsa are mai mult o tenta de miscare laterala.

Salsa nu e numai cubanez. Totusi trebuie sa creditam Cuba pentru originea si vechimea creatiei dansului. Aici, în Cuba, este locul în care Contra-Danze (Country Dance) din Anglia/Franta, mai târziu denumit Danz—n, care a fost adus de francezii care plecau din Haiti, începe sa se contopeasca cu dansurile Rhumba de origine africana (Guaguanco, Colombia, Yambú). S-a adaugat Són al populatiei cubaneze, care era o mixtura a muzicii trubadurilor spanioli ( sonero) si a batailor de toba africane.>/p>

Contopirea s-a produs de asemenea în grade mai mici si cu variatii în alte tari ca Republica Dominicana, Columbia, Porto Rico, printre altele. Formatiile muzicale din aceste tari au dus muzica lor în Mexico City în era faimoaselor filme ce se turnau în aceasta tara (Perez Prado, cel mai faimos…). La scurt timp, s-a produs o miscare similara catre New York. În aceste doua orase s-a produs o mai mare promovare si contopire si, în acelasi timp, s-a generat mai multa muzica comerciala deoarece existau mai multe inv estitii. New York-ul a creat termenul “Salsa”, dar nu a creat dansul în sine. Termenul a devenit popular ca porecla referitoare la o varietate de muzica diferita, di câteva tari de influenta hispanica: Rhumba, Són Montuno, Guaracha, Mambo, Cha cha cha, Danzón, Són, Guguanco, Cubop, Guajira, Charanga, Cumbia, Plena, Bomba, Festejo, Merengue, printre altele. Multe dintre acestea si-au mentinut individualitatea si multe s-au contopit creând astfel “Salsa”.

Daca ascultati Salsa din zilele noastre, veti gasi o baza de Són, veti auzi Cumbia si veti auzi Guaracha. Veti auzi de asemenea putin din vechiul Merengue, construit pe ritmul unor melodii diferite. Veti auzi multe din vechile stiluri undeva printre ritmurile moderne. Salsa variaza în functie de locul în care va aflati. În New York, spre exemplu, nou a instrumentatie si extra percutia au fost adaugate câtorva melodii columbiene astfel încât new-yorkezii- care danseaza mambo “on the two” – se pot simti confortabil dansând ritmul si bataia melodiei, deoarece aranjamentul original nu este unul pe care ei sa-l recunoasca facil.

Apoi, astfel unui arbore, Salsa are multe radacini si multe ramuri, dar are un corp comun care le uneste pe toate. Lucrul important este ca ca Salsa este dansata prin întraga lume hispanica si a primit influente ale multor locuri din aceasta. Este a noastra a tuturor si este un exemplu al flexibilitatii si evolutiei noastre. Daca va închipuiti ca un singur loc îsi poate aroga paternitatea existentei dansului Salsa, va înselati. Si daca va imaginati ca un stil de dans este mai bun, imaginati-va ca cel mai bun dansator al unui stil, fara partenerul sau, merge sa danseze cu cine se nimereste, într-un club unde predomina un stil diferit. Nu va arata la fel de bun ca localnicii. Fiecare dansator este obisnuit sa danseze stilul lui.


NICI UNUL NU ESTE MAI BUN, ESTE DOAR DIFERIT.

!!! VIVA LA VARIEDAD, !!! VIVA LA SALSA!!!